Advies bij probleemgedrag van katten

Katten zijn één van de populairste huisdieren. Het zijn hele bijzondere dieren en elke kat heeft zo zijn eigenaardigheden. Vaak zijn dit gelukkig leuke dingen maar dit is helaas niet altijd zo.

Plassen in huis, heftige angst of agressie, het 's nachts wakker houden van de eigenaar, zijn voorbeelden van gedrag die zeker niet gewenst zijn. Gelukkig kan hier vaak wat aan gedaan worden, want katten kunnen zeker wel wat leren. Het is niet voor niks dat ze zeggen dat honden een baas hebben en katten een bediende, katten zijn juist erg slim. Het is verbazingwekkend wat je een kat allemaal kan leren door beloning.

Door de kennis die ik heb over kattengedrag is het vaak mogelijk om samen met u uit te zoeken wat de motivatie van de kat is voor het probleemgedrag wat hij uitvoert. Hierna zal ik een plan van aanpak maken. Soms spelen lichamelijke klachten een rol in het probleemgedrag van katten. Als ik een kat hiervan verdenk zal ik u doorsturen naar uw dierenarts. Pas als het duidelijk is dat het niet om een lichamelijk probleem gaat of dat er een combinatie is van een lichamelijk probleem en gedrag kan er begonnen worden met de gedragstherapie.

Het resultaat van de gedragstherapie is afhankelijk van de aard van het probleem en hoelang dit al speelt. Ook uw inzet en vertrouwen in het behandelplan zijn erg belangrijk. De veranderingen komen niet spontaan en hier moet soms aan gewerkt worden door andere omgangsregels of aanpassingen in huis.

Ik hoop dat door de opkomst van kattengedragstherapeuten er meer kennis komt bij de eigenaren van katten. Ik vind het verschrikkelijk dat veel katten door gedragsproblemen in het asiel terecht komen of erger nog, ingeslapen worden, terwijl deze problemen hadden kunnen worden voorkomen of opgelost. Als gedragstherapeut kan je geen garanties geven maar de meeste gedragsproblemen kunnen gelukkig worden verminderd of opgelost.